Van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit

Om allerlei redenen kunt u uw laatste tanden en kiezen verliezen (tandbederf, trauma). Via een verwijzing van uw tandarts of kaakchirug komt u bij ons terecht voor het vervaardigen van uw eerste kunstgebit (immediaatprothese of tewel een noodprothese )

Het trekken van de tanden en kiezen

Het trekken van de tanden en kiezen gebeurt meestal niet in één keer, want dat is een nogal grote ingreep. De tandarts trekt eerst uw kiezen. Uw tanden trekt hij pas later, zodat u niet zonder tanden hoeft te lopen. Tussen het trekken van kiezen en tanden zit doorgaans wel enkele weken. In de tussentijd krijgt het tandvlees en het kaakbot de gelegenheid om te genezen en te herstellen. U zult het dus een tijdje zonder kiezen moeten stellen, met eten is dat een beetje behelpen. Als de wonden nog niet genezen zijn, kunt u het beste zacht voedsel eten. Daarna kunt u langzaam weer proberen te eten wat u normaal gewend bent. Meestal zal uw kauwvermogen wel minder zijn.

Het maken van het kunstgebit

Voordat uw tandarts/kaakchirurg uw laatste tanden trekt, worden door uw tandprotheticus afdrukken van uw kaken gemaakt. Deze afdruk dient als basis voor het vervaardigen van het kunstgebit. Misschien bevalt de kleur, de stand of vorm van uw eigen tanden niet helemaal. Bij het vervaardigen van uw kunstgebit kan rekening gehouden worden met uw wensen.

Bron: Ivoren KruisHet kunstgebit wordt direct geplaat